Supernaisia ja sankarittaria ennen ja nyt 

Maaliskuussa vietetään sekä naistenpäivää että Minna Canthin, eli tasa-arvon päivää. Seuraavassa muutamia teemaan sopivia poimintoja kirjaston lastenosaston hyllyistä. Tarjolla on niin satuja täynnä rohkeita seikkailijoita kuin myös tietokirjoja entisaikojen ja nykypäivän osaajista. Yhteistä kaikille on, että he ovat naisia.  

Suomen supernaisia -sarjassa ääneen pääsevät Minna, Ellen, Eeva ja Fredrika eli Minna Canth, Ellen Thesleff, Eeva Kilpi ja Fredrika Runeberg. Jokainen heistä on ansainnut tarinansa kerrottavaksi jälkipolville, ja haasteeseen ovat tarttuneet kirjailija Leena Virtanen ja kuvittaja Sanna Pelliccioni. Kirjat naisten tarinoista on kirjoitettu mielenkiintoisesti ja kuvitettu kauniisti. Opimme, kuinka Minna Canth oli ensimmäisiä suomeksi kirjoittaneita kirjailijoita ja kuinka hän puolusti tasa-arvoa ja naisten asemaa. Saamme lukea, miten tärkeä luonto oli Eeva Kilvelle ja tämän runoudelle tai kuinka Ellen Thesleff maalasi. Myös Fredrika Runeberg kannattaa muistaa muustakin kuin tortuistaan, olihan hän ensimmäinen suomalainen naistoimittaja ja ensimmäisen historiallisen romaanin kirjoittaja. 

Minna Canthin merkitys historiallemme on niin suuri, että toinenkin lasten tietokirja kantaa hänen nimeään. Elina Lappalaisen kirjoittama ja Ilona Partasen kuvittama Ihmeellinen Minna ja suomalaiset supernaiset kertoo kirjailijan monista rooleista toimittajasta kauppiaaseen ja suurperheen äidistä näytelmäkirjailijaan. Muita kirjassa esiteltyjä supernaisia ovat tutkija Irma Thesleff, tähtitieteen professori Liisi Oterma, ensimmäinen naispresidenttimme Tarja Halonen, kirjailija ja taidemaalari Tove Jansson sekä Marimekon perustaja Armi Ratia. Kirja on oivallinen tietokattaus esimerkiksi koulutyön tekoon.  

Rohkeiden tyttöjen satukirja sisältää tarinoita, joille yhteistä on neuvokas ja nokkela sankaritar. Tässä kirjassa ei siis odotella prinssiä pelastajaksi, vaan ryhdytään toimeen ja taistellaan vaikkapa jättiläisiä vastaan. Alkusanat kirjoittanut Kate Pankhurst toteaa, ettei mikään estä meitä muuttamasta perinteisten tarinoiden loppuja haluamiksemme. Ei siis ole tarkoituskaan odotella prinssiä ja avioliittoa, vaan laittaa erään sadun tyttösankarin tavoin reppu selkään ja lähteä valloittamaan maailmaa. Kokoelmasta riittää luettavaa moneksi illaksi, ellei nukkumaanmenon venähtäminen haittaa.  

Tarinoita suomalaisista tytöistä, jotka muuttivat maailmaa on Ida ja Riikka Salmisen teos, joka tarjoaa esikuvia kaikille pienille ja vähän isommillekin tytöille. Tietokirjaan on kerätty huima määrä erilaisia, eri-ikäisiä ja erilaisina aikoina eläneitä oman alansa vaikuttajia. Heistä Miina Sillanpää oli ensimmäinen naisministerimme, Helle Kannila kehitti kirjastolaitoksen ja Orvokki Kuortti istui ensimmäisenä naisena lentokoneen puikkohin. Myös nykyajasta tuttuja löytyy, kuten jääkiekkoilija Noora Räty. Myös tämä kirja kannattaa muistaa esitelmää tehdessä.  

teksti ja kuva: Pauliina Eriksson, Pointin ja Kivistön kirjastot