Videopelit näkyvät kirjastossa yhteisöllisyytenä

Keskittynyt ilme. Hurjaa näpytystä. Välillä noustaan seisomaan jännityksestä. Väline vaihtelee ohjaimesta ja konsolista tietokoneeseen, tablettiin ja kännykkään. Varausten joukossa noutoa odottaa useampi peli. Videopelit näkyvät kirjastolla monessa eri muodossa.

Videopelit ovat valtaosalle lapsista arkipäivää. Useimmiten pelivälineenä toimii oma puhelin, mutta myös tabletti, tietokone ja konsolit ovat valtaosalle lapsista tuttuja. Kolme viimeisenä mainittua ovat harvinaisen tuttuja myös monelle kirjastolaiselle, sillä valtaosa kirjastoista tarjoaa nykyään mahdollisuuden pelata.

Pelaaminen näyttäytyy kirjastoissa hyvin paljon sosiaalisena kokemuksena. Suurin osa peleistä on tarkoitettu pelattaviksi joko yhden tai useamman kaverin kanssa. Onnistumisen hetket ja tiukat kilpailutilanteet herättävät riemukkaita reaktioita ja pelistä riippuen myös hersyvää naurua. Monesti pelaajien läheisyyteen ilmestyy myös useampi utelias silmäpari seuraamaan tilannetta. Joskus tietokoneella istuvan lapsen ympärille muodostuu kavereista koostuva kannustusjoukko. Tietyissä peleissä, kuten Minecraftissa, painopiste on yhteistyössä, toisissa taas hurjassa kisailussa, esimerkiksi SpeedRunners -juoksukilpailupelissä. Pelistä riippumatta kanssapelaajien ja sivusta seuraajien kanssa kommunikointi näyttelee tärkeää osaa, tehden pelikokemuksesta usein ikimuistoisemman. Parhaimmissa tapauksissa pelien äärellä solmitaan myös uusia kaverisuhteita.

Erilaiset peliturnaukset ovat olleet muunmuassa Hakunilan kirjastossa huippusuosittuja kerta toisensa jälkeen. Kilpailtu on muun muassa kestosuosikkipeli Fifassa, mutta myös uusissa tulokkaissa kuten aiemmin mainitussa SpeedRunnersissa ja GangBeastsissa. Turnauspäivinä ilmassa on suuren urheilutapahtuman tuntua, osa on käynyt kirjastolla harjoittelemassa ennen turnauspäivää. Henkilökunta arpoo pelaajaparit ja pitää kirjaa turnauksen etenemisestä. Paikalla ovat paitsi pelaajat itse, myös kannustusjoukot. Voisi melkein puhua e-urheilusta.

Pandemia-aikana turnausten pitäminen on ollut rajoitusten vuoksi mahdottomuus. Halusimme kuitenkin edelleen järjestää yhteistä tekemistä lapsille pelien maailmassa ja Hakunilan kirjastossa syntyi idea Minecraft-livestä. Suoratoistopalvelu Twitchin kautta lähetimme Minecraft-peliä paitsi pelaajien katsottavaksi, myös pelattavaksi. Pelaajilla oli mahdollisuus liittyä peliin verkkoyhteyden avulla ja päästä mukaan seikkailemaan. Minecraf-liveissä keskityimme erilaisten asioiden rakentamiseen ja lähdimme lopuksi vielä yhdessä maan uumeniin timanttijahtiin. Lapsille tärkeitä asioita olivat paitsi itse pelaaminen, myös meidän (aikuisten) kirjastolaisten opastaminen ja kanssapelaajien auttaminen kiperissä tilanteissa. Yhteistyökumppaneina Minecraft-liveissä toimivat Tikkurilan kirjasto sekä Tikkurilan Pelitalo.  

Myös kirjastolaisen näkökulmasta pelihetket ovat tärkeitä. Kun lapset aina silloin tällöin pyytävät meitä istumaan seurakseen pelin äärelle, aukeaa mahdollisuus keskustelulle. Kuulumisten vaihto on monesti yhtä tärkeää niin kirjastolaiselle kuin lapsellekin. Parhainta on kuitenkin pelaaminen pelaamisen ilosta.

Teksti: Eve Kronqvist / Vantaan kaupunginkirjasto
Kuva: Vantaan kaupunginkirjasto