Lainaaminen: kirjaston peruskäyttöohjeet

Lainaus, palautus ja uusiminen

Omalla kirjastokortillasi voit lainata kirjastosta monenlaista aineistoa, esimerkiksi kirjoja, elokuvia, musiikkia, pelejä ja sarjakuvia. Nykyään melkein kaikki aineistot lainataan lainausautomaatilla. Automaateissa on selkeät käyttöohjeet. Jos kirjastossa on henkilökuntaa paikalla, pyydä rohkeasti apua.  

Laina-aika on yleensä neljä viikkoa, mutta lisäaikaa saa uusimalla, eli jatkamalla laina-aikaa. Uusia voi viisi kertaa, mikäli kukaan ei ole varannut kyseistä aineistoa. Lainan voi uusia vaikka kotona helmet.fi -verkkokirjastossa. On myös mahdollista pyytää kirjastovirkailijaa tekemään uusinnan. 

Kannattaa miettiä lainatessa, miten ison kasan kirjoja todennäköisesti ehtii laina-ajassa lukea tai miten monta elokuvaa katsoa. Kirjastokäynnille kannattaa varata aina tukeva reppu tai kassi, erityisesti sadesäällä ja lumiseen aikaan.

Kirjastokortti on henkilökohtainen. Edes parhaalle kaverille ei saa lainata aineistoa omalla kirjastokortillaan.

Laina-aika ja eräpäivä

Kirjastosta lainatuilla aineistoilla on aina eräpäivä. Se tarkoittaa päivää, johon mennessä lainan pitää tulla takaisin kirjastoon. Laina-aika on yleensä neljä viikkoa (28 vrk), eli noin kuukauden. Elokuvilla ja peleillä laina-aika on lyhyempi, kaksi viikkoa.

Eräpäivän, eli viimeisen palautuspäivän, näet lainauskuitista tai omista tiedoistasi helmet.fi -verkkokirjastosta. 

Kirjastokortilla on PIN-koodi

Verkkokirjastossa ja lainausautomaatilla tarvitset kirjastokorttisi PIN-koodia. PIN-koodissa on neljä numeroa, ja se kannattaa opetella ulkoa. Voit itse keksiä sellaisen PIN-koodin, joka pysyy hyvin mielessä. 

Varaaminen

Varaaminen tarkoittaa sitä, että tilaat itsellesi kirjan tai muun jutun, jota ei juuri sillä hetkellä ole hyllyssä, kun olet itse kirjastossa. Varauksen voi tehdä myös kotoa käsin, tai missä tahansa, missä on pääsy netin kautta helmet.fi-verkkokirjastoon.

Helmet-kirjastoissa on yhteiset varaukset, joten käytössäsi on yli 60 kirjaston kaikki aineistot. Varaukset kulkevat kirjastosta toiseen pakettiautokyydillä. Jos varausjono ei ole pitkä, varattu kirja ehtii omaan kirjastoosi yleensä 3–4 päivässä.

Varauksen tekemiseen verkkokirjastossa tarvitset kirjastokortin ja PIN-koodin.

Varaukset ovat ilmaisia.

Kaikki Espoon, Helsingin ja Vantaan kirjastot

ja vielä Kauniaistenkin kirjasto ovat käytössäsi. Helmet-kirjastokortilla voit käyttää 67 kirjastoa pääkaupunkiseudulla! Voit palauttaa lainasi mihin tahansa Helmet-kirjastoon.

Mitä jos lainat ovat myöhässä? Koiran suussa? Mökillä tai mummolassa? 

Lapsilta ei mene myöhästymismaksuja. Lainat kannattaa kuitenkin yrittää palauttaa ajoissa. Jos kortilla on kovasti myöhässä olevia lainoja, ei uusia kirjoja voi lainata, ennen kuin vanhat on palautettu tai korvattu.

Käsittele ja säilytä kaikkia kirjastosta lainaamiasi aineistoja mahdollisimman hyvin, jotta ne säilyisivät monien käytettävissä.

Joskus sattuu vahinkoja: kirja kastuu, koira puree kulman, pikkusisarus pääsee repimään sivuja. Kerro vahingoista kotona ja katsotaan sitten kirjastossa, mitä tehdään, pitääkö aineistot jopa korvata.

Pulmista selvitään kyllä ja lainaaminen voi taas jatkua.