Hauskoja kirjoja

Tekeekö mieli hihitellä kevyesti, tyrskähdellä salaa kirjan takana tai vetää ihan täysillä röhönaurua lattialla kieriskellen? Tässä kirjavinkkejä kaikenlaisiin hauskuusvajeisiin.

Andy Griffiths & Terry Denton: Maailman paras puumaja, 13 kerrosta

Andylla ja Terryllä on maailman paras puumaja. Sen 13 kerrokseen mahtuu muun muassa ihmissyöjähaiallas, keilarata, limonadisuihkulähde ja maanalainen labra, jossa voi kehitellä vaikkapa jättiläisbanaanin. Puumajassa voi tapahtua ihan mitä tahansa, vain mielikuvitus on rajana, ja aina ei sekään. Vaikka ehkä pitäisi. Maailman paras puumaja, 13 kerrosta on kuin Neropatin päiväkirja nupit kaakkoon käännettynä: vielä vähän hillittömämpi, hauskempi ja mukaansatempaavampi.

Juhani Känkänen: Hyvää huomenta, Apo Apponen

Kuvakirjassa kuvataan ihan tavallista aamua Apo Apposen kotona. Käpälämäki-koira tekee kaikkensa herättäkseen perheen ajoissa, lavuaarin reunamailla sähköhammasharjan vaihtopää Sinikka puhua pälpättää suu vaahdossa ja kaiken kukkuraksi hillosilmäinen kaurapuuroukkeli Kaaro Puttila plätsähtää maisemiin. Kun Apon aamu etenee yhä hurjempiin koitoksiin pitkävihaista paitaa vastaan, lukija saa varmasti hyvää harjoitusta hymy- ja naurulihaksilleen.

Tanaka ja Fukasawa: Mestarietsivä Peppunen

Mestarietsivä Peppunen ratkoo rikoksia apurinsa herra Brownin kanssa. Peppunen ei ole vain äärimmäisen terävä ja havainnointikykyinen, vaan hänellä on myös erinomainen erikoistaito rikollisten taltutukseen: hän pystyy pieremään rikolliset nurin. Mestarietsivä Peppunen aiheuttaa hervotonta hekottelua erityisesti kuvituksensa ansiosta. Kirja sopii myös vähän levottomammille lukijoille, sillä tarinan lomassa on useita juoneen liittyviä tehtäviä ratkottavaksi.

Malin Klingenberg & Sanna Mander: Pierun elämää

“Pieru elää lyhyen retken, ääni ja haju - sitten päättää retken”
Pierut elävät kaikkialla joukossamme, jopa avaruudessa! Pierun elämää on takuuvarma runokirja niille, joita huvitti jo pelkästään mestarietsivä Peppusen nimi. Pieruhuumori puree kaikenikäisiin ja se on parasta runomuodossa nautittuna. Runot ovat sopivan mittaisia pikaisia töräytyksiä, ja kuvat sekä naurattavat että helpottavat lukemisen ymmärtämistä.

John Dougherty & David Tazzyman: Hajupommi & Ketsuppinaama ja mälsät mäyrät

Hajupommin säästöpossu on tyhjennetty! Tyhjentäjä ei ole Hajupommin sisko Ketsuppinaama, joten asialla on täytynyt olla mäyrät, jotka tekevät mälsiä asioita, koska ne ovat mäyriä eivätkä myyriä. Niinpä Hajupommi ja Ketsuppinaama lähtevät matkalle karkottamaan kaikki mäyrät valtakunnasta. Matkalla he tapaavat mitä kummallisimpia tyyppejä ja ehkä lopulta niitä mäyriäkin… Herra Gummimaista hihityttävän hauskaa ilottelua ja sanoilla leikittelyä.

Teksti: Annu Peltoniemi, Malmin kirjasto
Kuva: Ben White/ Unsplash