Lastenkirjahelmiä 2018

Mutta mistä lapselle, lapsenlapselle tai kummilapselle löytäisi tuoretta ja innostavaa luettavaa?

Tästä listasta löydät avuksi kattauksen uusia ja erityisen onnistuneita lastenkirjoja, jotka aiheeseen perehtyneet kirjastotyöntekijät ovat valinneet vuoden 2018 kirjatarjonnasta. Poimi vinkit mukaan vaikkapa kirjastoreissulle! 

Kirjan nimestä olevasta linkistä pääset varaamaan kirjan Helmet-haussa. Linkit aukeavat toiseen sivustoon.

Kuvakirjat

Louhi, Kristiina: Tomppa ja Kerttu-kirjatoukka

Isä vie Tompan ja Kertun satutunnille lähikirjastoon ja toisena päivänä tutustumaan uuteen kirjasto Oodiin. Uusin Tomppa-kirja vilisee tuttuja kirjoja. Ne tuovat yhteistä iloa niin kuin uusi kirjastokin. Tompan on aika saada oma kirjastokortti, ja sehän on uusi lasten Helmet-kirjastokortti. Näin ajassa olevan kirjan lukeminen on mukava yhdistää omaan kirjastovierailuun.

Pelliccioni, Sanna: Onni-pojan talviseikkailu

Tämä kirja on omistettu saamelaisille, Suomen ja Euroopan ainoalle alkuperäiskansalle. Onnin perhe matkustaa junalla Lappiin. Siellä odottavat talven riemut ja uusi ystävä. Matka antaa perheelle ihanan yhteisen elämyksen, ja samalla opitaan saamelaisuudesta ja saamen kieltäkin.

Raija, Töölön kirjasto

Lastenromaanit

Davidson, Zanna: Mauno ja Muka-monsterit – Töräys pimeässä

Muka-monsterit ovat todella onnistuneita hahmoja. Ne saavat aikuisenkin lukijan hörähtelemään juttuineen. Kirja sopii hyvin juuri lukemaan oppineille.

Snellman, Maami: Jaakko Enkeli Lentokenttä katoaa

Jaakko-kissa saa Sumuvuoren perheen elämän sekaisin katoamalla mielenosoituksellisesti juuri, kun perheen pitäisi lähteä lomamatkalle Lappiin. Reissullaan Jaakko kohtaa omaperäisen villikissan, kissa Kirjavan. Aivan mahtavan hyväntuulinen ja energinen kissapläjäys.

Lauri, Maunulan kirjasto

Kujanpää, Mari: 102 askelta mummilaan

Tokaluokkalaisella Akselilla on maailman paras mummi, joka jaksaa lukea, leikkiä ja keittää aina oikean määrän puuroa. Mutta Akseli huomaa, että mummi on alkanut unohdella asioita. Vakavien teemojen lisäksi kirjassa kuvataan hienosti myös herkän Akselin sisäistä maailmaa ja leikkiä.

Mäkipää, Jari: Masi Tulppa 2: Rooli päällä

Masi Tulppa luulee pääsevänsä kesäksi koodausleirille, mutta paikan päällä karu totuus paljastuu: Masi onkin joutunut vahingossa luovan ilmaisun leirille! Selviytyäkseen leiriviikosta Masi päättää turvautua peiterooliin itsevarmana Alfana. Vetävästi kuvitetusta kirjasta löytyy huumorin ohella vakavaakin pohdintaa sosiaalisista rooleista ja ryhmädynamiikasta.

Eeva, Keskustakirjasto Oodi

Walliams, David: Maailman rikkain poika

Joe Spuddista, maailman rikkaimmasta 12-vuotiaasta pojasta, kertova kirja on älyttömän hauska. Samalla se kertoo vakavista ja tärkeistä aiheista kuten ystävyydestä, kiusaamisesta ja yksinäisyydestä. Kirja ei siis pelkästään naurata (vaikka naurattikin paljon, ainakin minua!) vaan antaa myös ajattelemisen aihetta.

Suosittelen tutustumaan muihinkin saman kirjailijan kirjoihin: Gangsterimummi, Herra Lemu ja Poika ja mekko ovat myös tosi hyviä.

Leena, Itäkeskuksen kirjasto

Ohlsson, Kristina: Lasilapset

Suosikkini vuoden 2018 lastenkirjoista oli Kristina Ohlssonin Lasilapset, koska kirja on oikeasti jännittävä, paikoin jopa sopivasti pelottava. Se sopii yliluonnolisine kauhuelementteineen hyvin myös niille varhaisnuorille, joiden lukemaan innostaminen on haasteellisempaa.

Nanna, Herttoniemen, Roihuvuoren ja Laajasalon kirjastot

Fantasiakirjallisuus

Townsend, Jessica: Nevermoor, Morriganin koetukset (myös e-kirjana)

Jessica Townsendin Nevermooria on hypetetty Hesaria myöten, eikä suotta. Lapsuudessa kirottu Morrigan Korppi ja Nevermooren maaginen maailma lentävine sateenvarjoineen ja jättimäisine kissoineen lumoaa niin pienen kuin isommankin fantasiannälkäisen, kahdeksasta tai kymmenestä ikävuodesta ylöspäin.

Gaiman, Neil: Onneksi oli maitoa

Fantasiavirtuoosi Neil Gaimanin Onneksi oli maitoaon satumaista, riemukkaasti kuvitettua fantasiaa, joka sopii sekä ääneen luettaviksi perheen pienemmille että lukemisen juuri aloittaneen käteen. Hervottoman hauska seikkailu siitä, mitä kaikkea isä kohtaa yrittäessään hakea maitopurkin kaupasta. Tästä tarinasta ei puutu mitään: on merirosvoja, yksisarvisia, vampyyrejä, dinosauruspoliiseja ja onneksi myös purkki maitoa, jolla voi vaikka pelastaa maailman.

Sini, Oulunkylän kirjasto

Tietokirjat

Cap, Henry: Arvaa kenen luut

Visuaalisesti näyttävä ja omaperäinen tietokirja luurangoista karmii selkäpiitä juuri sopivasti alakoululaisten makuun. Upea kuvitus hehkuu sinisen ja oranssin väreissä ja johdattelee pohtimaan kaikkien selkärankaisten yhteistä historiaa. Luurangon oikean omistajan arvuuttelu on hauskaa, mutta yllättävän vaikeaa!

Konttila, Tiina: Lasten sarjisopas

Alas tarkat piirustusohjeet, eläköön luovuus! Sarjakuvapiirtäjän tärkein työväline on mielikuvitus, ja sitä Lasten sarjisopas suorastaan villitsee käyttämään. Anarkistisen hassuttelun ohessa tutuiksi tulevat muun muassa hahmosuunnittelu, kuvakerronta ja tarinan kaaren rakentaminen. Napakan pituinen opas on viihdyttävää luettavaa ja herättää innon kokeilla itse.

Helena, Keskustakirjasto Oodi

Englanninkieliset kirjat / Books in English

Fisher, Isla: Marge in Charge

Mitä jos lapsenvahti on enemmän lapsi kuin lapset itse? Onko suklaakeitto hyvä lounas? Tässä kirjassa tapaat lapsenvahti Margen, joka rakastaa tehdä sotkua ja joustaa säännöistä. 

What if the babysitter is more of a child than children themselves? Is chocolate soup suitable for lunch? In this book you meet Marge, who loves to make a mess and bend the rules.

Harris Chris: I’m just no good at rhyming

Innostava lastenkirja, joka riimittelee kaikesta. Se on myös kirja joka saa sinut nauramaan.

Inspiring children's book that rhymes on everything. It also makes you laugh.

Milner, Kate: My name is not refugee

Kaupunkimme ei enää ole turvallinen meille. Lähteminen on surullista, mutta myös aika innostavaa. Millaista on muuttaa uuteen maahan?

Our town is nor safe fot us anymore. Leaving will be sad, but quite exciting too. What it is like to move to a new country?

Janne, Pasilan kirjasto

Kuva: Maarit Hohteri / Helsingin kaupunki