Mitä lukea taaperolle?

Olen itse lukenut näitä omalle alle 2-vuotiaalle taaperolle ja nämä ovat sellaisia kirjoja, joista hän on pitänyt ja jaksanut kuunnella uudelleen ja uudelleen. En tässä listassa ota esille lasten suosikkeja kuten Tomppaa, Ainoa, Muumeja tai Puppea.

Eva Eriksson: Julia-sarja

Julia on pieni tyttö, joka touhuaa perheensä kanssa kaikenlaista. Kirjoissa on paljon arkisia asioita, jotka ovat samaistuttavia pienille lapsille. Kirjoissa on myös aina jotain hassua, joita voi ihmetellä yhdessä lapsen kanssa.
Tähän kirjasarjaan kuuluu kirjat: Julia istuu, Julia kaupungilla, Julia leikkii piilosta, Julia syö kaiken, Julia auttaa, Julia hakee sukkiaan, Julia on väsynyt.

Maria Nilsson Thore: Kolmikko-sarja

Kolmikko kertoo Herneen päiväkodissa hoidossa olevista Essistä, Vallesta ja Iidasta. Kolmikolla on monia arkisia ja hassuja ongelmia, mutta yhdessä he lopulta ratkaisevat sen. Sarja sopii siis hyvin päiväkodissa oleville, jotka löytävät kirjoista paljon samaistuttavia asioita.
Tähän kirjasarjaan kuuluu kirjat: Kolmikon hedelmähetki, Kolmikko tahtoo leikkiä kaksin, Kolmikko päiväunilla, Kolmikko kaivaa kuopan, Kolmikko pukeutuu, Kolmikko luopuu tutista, Kolmikko leikkii sisällä, Kolmikko metsäretkellä, Kolmikko ulkoilee.

Polly Dunbar: Nuuni haukkaa

Pienille purijoille hyvä kirja! Nuuni herää aamulla ja hänen tekee hirveästi mieli purra kaikkea. Nuunin rouskuttaessa ja haukatessa kaikkea, hän puraisee myös ystäväänsä Tottia takapuoleen. Siitä aiheutuu kovasti harmia kaikille talossa asuville ystäville. Tämä kirja kuuluu Pikku Kakkosesta tuttuun Tilda ja ystävät -sarjaan.

Leslie Patricellin kirjat

Nämä ensikirjat kertovat vauvasta joka kokee ja oppii arkisia asioita. Kirja Hammas kertoo siitä kuinka vauvalle tulee hampaita ja mitä niillä voi tehdä ja kuinka niistä huolehditaan. Nukkumaan kertoo nukkumaan menosta. Hius kertoo hiusten kasvamisesta ja siitä kuinka niitä täytyy joskus leikata kampaajalla. Riepu taas vauvalle rakkaimmasta rievusta. Muita kirjoja ovat: Halataan, Paukku, Potalla, Kylvyssä.

Anneli Tisell: Babblarna-sarja

Aivan uusi suomennettu sarja Babblarna. Nämä hahmot ovat tutut ruotsinkielisestä Youtube-kanavastaan. Kirjat ovat hyvin yksinkertaiset ja helppoa kieltä. Lisäksi kirjojen lopuista löytyy viittomat kirjassa käytettyihin sanoihin. Mitä Bobbon laukusta löytyy -kirjassa käydään läpi eri esineitä ja keille ne kuuluvat. Dadda ja ystävät -kirjassa tutustumme Babblarnan hahmoihin ja pääsemme mm. kolkuttamaan, soittamaan ovikelloa ja koputtamaan ovea.
Sarjaan kuuluvat kirjat: Mitä Bobbon laukusta löytyy, Dadda ja ystävät

Gabriel Cortina: Katso ja kosketa -sarja

Mistä karhu, hauva tai kisu pitävät? Näissä kirjoissa lapsi pääsee kokeilemaan erilaisia materiaaleja kirjojen sivuilla ja samalla mietitään esimerkiksi mistä ruoasta karhu pitää.
Kirjasarjaan kuuluvat: Mistä hauva pitää, Mistä kisu pitää ja Mistä karhu pitää.

Mikko Hiltunen: Minun päiväni ja Minun maailmani

Nämä Oppi & Ilo -sarjan kirjat ovat loistavia juuri sanoja ja puhetta opetteleville. Kirjoissa on arkisia kuvia ja niihin liittyviä sanoja. Osa sanoista on ääninapin kanssa, jolloin lapsi pääsee itse painamaan ja opettelemaan sanoja. Muutkin Oppi & Ilo -kirjat ovat hyviä, kuten esimerkiksi Kurkkaa-sarja, Kuuntele-sarja sekä Tutki-sarja jo hieman isommalle taaperolle.

Mervi Lindman: Peppe-sarja

Kirjat kertovat Peppe nimisestä lapsesta ja keskittyvät yhteen aiheeseen. Esimerkiksi Peppe pillastuu kirjassa Peppeä harmittaa kun kukaan ei tule potkimaan palloa hänen kanssaan. Se harmittaa Peppeä niin paljon että Peppestä tulee vihainen kuin leijona. Hyvin samaistuttavia kirjoja pienille taaperoille.
Sarjaan kuuluvat kirjat: Peppe pillastuu, Peppe potalla, Peppe pussaa, Peppe on ihana

Tracey Corderoy: Ei!

Aaro on suloinen lapsi, joka oppii uuden sanan: ei. Aaro ihastuu uuteen sanaansa niin paljon, että käyttää sitä jatkuvasti. Pian Aaro huomaa että se ei aina kannata. Loistava kirja oman tahtonsa löytäneille lapsille.

David Melling: Loiskun värit

Loisku ankka leikkii piilosta muiden ankkojen kanssa. Samalla käydään läpi eri värejä. Hyvä kirja värien opetteluun.

Julia Donaldson & Axel Scheffer: Tammimetsän tarinoita -sarja

Nämä luukkukirjat ovat riimiteltyjä ja helppoja lukea. Lapset tykkäävät luukkukirjoista ja tarinat ovat sopivan yksinkertaisia.
Sarjaan kuuluvat kirjat: Karhun kirjeet, Kanin nokoset, Possu piilosilla, Ketun sukat.

Teksti: Kaisa Salomaa, Myyrmäen kirjasto
Kuva: Pexels/ Lina Kivaka