Pallon puolesta
Maapallolla on tulevaisuus, johon voimme vaikuttaa. Tulevaisuuteemme vaikuttavat myös kirjat, joita luemme. Tämän lukuvuoden 2020-2021 teemana Espoon kouluissa on hyvinvointi ja turvallinen arki. Viime vuosi puolestaan oli kestävän kehityksen teemavuosi. Espoon lastenkirjastolaiset haluavat avata näitä teemoja tarinoiden, fantasian ja satujen kautta.
Haasteita lasten elämässä eri puolilla maailmaa ja eri aikoina
Pallon puolesta -kirjavinkkauksissa kirjavinkkarin matkassa kuljetaan maapalloa ristiin rastiin: Manilan kaatopaikalla asuvien ja elantonsa hankkivien lasten luota (Andy Mulligan: Roskaa) pakolaislasten pariin (Steve Tasane: Lapsi I ja Henning Mankell: Tulen salaisuus) sekä Tyynen valtameren saarelle, jonne etsiytyneille lapsille ja nuorille huominen on eilistä parempi (Veera Salmi: Saari). Poiketaan myös Englannissa, missä poika huolehtii masentuneesta isästään (David Walliams: Pankkirosvon poika), Yhdysvalloissa, missä 11-vuotias laittaa ruokaa mielenterveysongelmista kärsivälle äidilleen (Jack Cheng: Kosmoksessa tavataan) ja Ruotsissa, missä äidin alkoholiongelma on ongelma myös tyttärelle (Lina Stoltz: Huomenna ei tarvitse pelätä). Huomataan, että Suomessakin saattaisi olla lapsia, jotka eivät saa käydä koulua (Tuula Kallioniemi: Kaksoisolennot).
Näkökulmia haasteisiin, joita lapset ovat eri aikoina kokeneet avaavat myös Roope Lipastin Viikinkisolmu, Laila Kohosen Miehuuskoe 1917, Carmen Tomasin Lapset aikasillalla ja Eva Frantzin Osasto 23.
Ilmaston ja merien haasteet
Afrikkalaisessa kylässä nähdään mitä kuivuus saa aikaan (Tuula Korolainen: Sara ja kadonneet sateet) ja Ruotsin rannikolla tutkitaan, mistä saaren rannat tahmannut musta mönjä on peräisin (Katarina Mazettin Seikkailuserkut-sarjan kirja Roistoja ja roskaajia). Vedenalaiseen maailmaan sukelletaan tutkimaan kadonnutta kaupunkia ja samalla pohditaan pakolaisuutta ja merten nykytilaa (Mila Teräs: Kadonnut kaupunki). Eläydytään päälaelleen kääntyneen maailman tilanteeseen, jossa vesi uhkaa loppua (Vuokko Hurme: Huimaa-sarjan kirjat Kiepaus, Kaipaus ja Keikaus).
Saastuneen Itämeren haasteet kaatuvat Tuvan päälle varsin hurjalla tavalla, kun luokkakaveri katoaa kesken sumuisen päivän suunnistuskisan (Viveca Stenja Camilla Sten: Syvyyksissä, Sumussa ja Loimut). 15-vuotias Lilja oli vielä aivan pieni vauva, kun Helsinki jäi veden alle. Nyt Liljan on pakko lähteä salaa vanhaan pääkaupunkiin, vaikka lähes kokonaan veden alle jääneestä kaupungista kerrotaan villejä tarinoita (Annika Luther: Kodittomien kaupunki).
Entä mikä aiheutti syvältä Intian valtameren pohjalta löytyvän rauniokaupungin tuhon? Risto Isomäen kirjan sarjakuvaversio sopii nuorillekin lukijoille (Petri Tolppanen, Jussi Kaakinen: Sarasvatin hiekkaa).
Vaikuttava maailma
Magdalena Hain Kurnivamahainen kissa kertoo ahneuteen hajoavasta maailmasta ja pienten tyttöjen VOIMASTA. Jenna Kunnaksen Näkymätön myrsky on seikkailukirja, joka auttaa pohtimaan ilmastokysymyksiä ja näkemään TOIVOA. Laura Ertimon tietokirja Ihme ilmat! on topakka tietopaketti PAREMMAN TULEVAISUUDEN puolesta, ja Elina Lappalaisen Nakki lautasella johdattaa lukijan niin sikalaan, navettaan kuin kanalaankin ja samalla pohtimaan ruoan eettisyyttä. Annilan Tekoja nyt, Maailmanpelastajan käsikirja puolestaan antaa konkreettisia toimintavinkkejä.
Miten eri mantereet ja maat eroavat toisistaan? Maantiede selittää suurelta osin sitä, miten paljon eri mantereiden tilanteet ja kehitys eroavat toisistaan (Tim Marshall: Maapallo hallussa). Entä miksi ensi viikon säätä on haastavaa ennustaa, mutta ilmastosta voi antaa tarkkoja ennusteita? Anna matemaatikon selittää asia helppotajuisesti ja innostu samalla matematiikan keinoista maailman parannuksessa. Eikä muuten tarvitse olla matikkanero, jotta voisi ajatella uraa matematiikan alalla, painottaa professori (Samuli Siltanen: Astu matematiikan maailmaan)!
Mistä onni löytyy? Millaisia voivat olla yksittäisen ihmisen rohkeat teot? Merentutkija Eugenie, katuparturi Jouko ja monta muuta tutustumisen arvoista suomalaista löytyvät Taru Anttisen ja Milla Karppisen toimittamasta kirjasta Sankaritarinoita (kaikille).
Teksti: Marjukka Peltonen ja Heliminna Hakala
Kuva: Heliminna Hakala