Selkokirjoja alakoululaisille

Tuntuuko lukeminen hankalalta? Sanat menevät sekaisin ja keskittyminen loppuu kesken lauseen? Tai ehkä vasta opettelet suomen kieltä? Kannattaa napata selkokirja luettavaksi! Selkokirjat ovat nimensä mukaisesti selkeitä. Niissä ei ole vaikeita lauseita tai sanoja, kieli on konkreettista ja teksti on aseteltu niin, että sitä on helppoa lukea. Tässä muutamia hyviä, erityisesti alakoululaisille sopivia selkokirjoja.

Nora Lehtinen & Anne Muhonen: Aino, Matias ja hauskat lomapäivät
Kauniisti kuvitettu ja kerrottu teos kertoo Ainon ja Matiaksen kesälomasta. Kesälomaan kuuluu muun muassa hauskoja leikkejä, mansikoita, sadepäiviä ja maatilavierailu. Tekstin lomassa esitetään lukemista tukevia kysymyksiä. Tämä selkokirja sopii mainiosti myös lukemistaipaleensa alussa oleville helppolukuisena kirjana. Olisipa jo kesä!

Teemu Saarinen: Pallosankari Unski
Unski haluaisi maailman parhaimmaksi jalkapalloilijaksi, mutta se ei olekaan niin helppoa kuin kuvittelisi. Palloon pitäisi osua, mutta harjoittelua haittaa metsään eksyminen ja naapurin ukko. Jalkapalloa ei kai pelata mailalla? Hillittömän hauska teos, joka ei sovi jalkapalloharrastukseensa vakavasti suhtautuville.

Mervi Heikkilä & Marjo Nygård: Kissatalon asukit
Kissatalon asukit kertoo 11 kodittoman kissan tarinan. Tarinoiden kissoilla on esikuvansa tosielämässä. Surullisista lähtökohdista alkavat tarinat päättyvät onneksi aina onnellisesti: kissat adoptoidaan ja ne saavat uuden, hyvän elämän. Jokaisen eläinrakkaan alakoululaisen (ja miksei vanhemmankin) kirja!

Mimmu Tihinen: Toivottavasti huomenna sataa
Leolla on salaisuus: hän ei osaa pyöräillä eikä uida. Taidot ovat jääneet oppimatta, sillä Leo on viettänyt suurimman osan lapsuutensa kesistä sairaalassa. Tänä kesänä suunnataan maalle, mutta mitä jos tulee kutsu pyöräretkelle?  Voiko naapurin Ellalle kertoa, ettei osaa pyöräillä? Vai olisiko vain parempi, että huomenna sataisi… Tärkeitä asioita lämpimästi ja huumorilla kerrottuna.

Lepistö, Laura: Kesäyön salaisuus
Jännittävä salapoliisitarina vanhemmille alakoululaisille. Siiri ja Essi viettävät kesälomaansa Siirin mökillä leikkien “salainen seuranta”-vakoiluleikkiä, jossa tarkkaillaan mökkinaapureita. Eräänä yönä tytöt huomaavat kuinka naapurihuvilaan hiippailee tumma hahmo. Huvilan lähettyvillä liikkuu muutenkin outoa porukkaa. Mitä huvilalla oikein tapahtuu, ja kuka on uhkaavan oloinen mies, johon Siiri törmää torilla?

Robert Louis Stevenson: Aarresaari
Monista klassikkokirjoista on tehty selkomukaelmia. Joskus alkuperäisteoksen vanhahtava kieli ja juoni ei käänny kovin hyvin selkokirjaksi, mutta Aarresaaren merirosvoseikkailuun se sopii mainiosti. Jim Hawkings saa aarrekartan kuolevalta merirosvokapteenilta ja lähtee ystäviensä kanssa hurjaan aarrejahtiin, jossa riittää huimia juonenkäänteitä. Sisältövaroitus! Seikkailun aikana koetaan niin monta taistelua, petosta ja murhaa, että heikompaa voi hirvittää.

Teksti: Annu Peltoniemi
Kuva: CC0/pixabay/geralt