Sylisamposta kissojen kieleen

Vuoden 2018 lasten runokirjat ilahduttavat laadullaan ja monipuolisuudellaan. Riemua tästä kattauksesta löytyy myös meidän eturivin kuvittajien ansiosta. Joukossa on myös ihana yllättäjä, laulaja Mariskan esikoinen.

Elina Pulli: Sylisampo; kuv.Karoliina Pertamo, Lasten Keskus
Sylirunoja, kalevalaisella poljennolla, vahvistamaan ja suojaamaan lapsen ja vanhemman kiintymyssuhdetta ja nauttimaan kielestä.

Kunnas Kirsi: Tiitiäisen runokirja; kuv. Christel Rönns, WSOY
Taaperot ovat saaneet värikkään ja riemastuttavan runokirjansa, jonka 23 runoa on Kirsi Kunnas valinnut iki-ihanasta ja laajasta tuotannostaan.

Kirsi Kunnas: Sirkukseen; kuv. Kristiina Louhi, WSOY
Sirkus on aiheena tässä toisessa Kirsi Kunnaksen runokirjassa. Runot ovat aiemmin ilmestyneet runokirjoissa Sirkusjuttuja, 1984 ja Tiitiäisen tuluskukkaro. Lopputulos sommittelultaan ja Kristiina Louhen kuvittamana on sirkusnäytös väliaikoineen.

Mariska: Määt ja Muut- Runoja eläimistä ja ihmisistä; kuv. Reetta Niemensivu ja Aapo Ravantti, Tammi
Kirjassa siirrytään tunnelmasta toiseen Siiri tytön kohdatessa erilaisia eläimiä, joilla on omia inhimillisiltä tuntuvia ongelmia. Riimejä, rytmiä, riemua ja vaihtelevia tunnelmia raikkaasti kuvitettuna.

Itkonen, Jukka: Tukaani puussa; kuv. Matti Pikkujämsä, Lasten Keskus
Lasten runouden suurmiehen hyväntuuliset runot ilahduttavat aina. Tässä kirjassa esiin marssivat eksoottiset eläimet. Yhteistyö kuvittajan kanssa on saumatonta.

Perkiö, Pia: Siilin satupuu; kuv. Pia Sakki, Tammi, 2018
Metsä vuodenaikoineen ja sen eläimet ovat aiheena tässä viehättävässä runokirjassa. Kuvitus yhdistää ihanasti joka aukeaman runot yhteen ja ruokkii mielikuvitusta yksityiskohdillaan.

Korolainen, Tuula: Taivasta hipoo hännänpää; kuv. Virpi Talvitie, Lasten Keskus
Tämä lastenrunojen aarrearkku pitää sisällään kirjailijan 150 aiemmin julkaistua ja lisäksi uusia ennen julkaisemattomia runoja upeasti kuvitettuna.

Laaksonen, Heli: Ykköne: Ykköne- tehtäis kerranki numero!; kuv. Anne Vasko, WSOY
”Vallaton numerorunokirja mummuil ja mukulil, pappoil ja poikasil, parillisil ja parittomil.”
Numeroista ja matematiikasta on otettu kaikki ilo irti. Kuvituksessa on myös vauhtia, väriä ja huumoria kosolti.

Eliot,T.S.: Kissojen kielen kompasanakirja; kuv. Jenna Kunnas; suom. Jaakko Yli-Juonikas, Otava
”Old Possum’s Book of Practical Cats” julkaistiin vuonna 1939 ja tähän Andrew Lloyd Webber nuotinsi Cats musikaalin. Nyt kirja on suomennettu, kuvitettu ja päivitetty 2000 luvun Suomeen. Hulvaton saturunokokoelma kaikenikäisille kissojen ystäville.

Teksti ja kuva: Raija Heikkinen