Tunnetaitokirjoja päiväkoti-ikäisille

Jokainen meistä tarvitsee tunnetaitoja päivittäin. Niitä käyttämällä kykenemme havaitsemaan, ilmaisemaan ja säätelemään omia tunteitamme. Kuvakirjat ovat oivallinen keino harjoitella näitä tärkeitä taitoja yhdessä lapsen kanssa.

Tästä tekstistä löydät kuvakirjavinkkejä erilaisten tilanteiden ihmettelyyn ja monenlaisten tunnetaitojen harjoitteluun. Voit myös ladata tästä tulosteen, josta löytyvät listasta olevat kirjat.

Ystävystyminen

Ryan T. Higgins: Kavereita ei saa syödä (Into, 2020; suom. Emilia Miettinen)

Eppu Tyrannosaurus aloittaa päiväkodin, mutta suureksi yllätykseksi kaikki muut ryhmässä ovatkin herkullisia ihmislapsia. Yhteinen taival ei ala kovin mukavasti, kun Eppu pistää kaverit poskeensa. Eppu joutuukin pohtimaan, kuinka saada muiden luottamus takaisin mutta saada olla silti oma itsensä.

Katri Kirkkopelto: Molli (Lasten Keskus, 2016)

Mollin maailma mullistuu, kun hänen ovelleen ilmestyy uusi ystävä. Yksityistä elämää viettänyt otus ei kuitenkaan aivan tiedä, miten ystävystytään ja sitä pitää harjoitella. Harjoittelu ja ystävän kaipuu myös herättävät Mollissa moninaisia tunteita.

Katri Kirkkopelto: Molli ja salaperäinen Suttu (Lasten Keskus, 2021)

Mollin kotiin on ilmestynyt omituista sotkua ja hän alkaa Pikku-Sisun kanssa selvittää, kuka kaaosta oikein aiheuttaa. Kirjassa pohditaan erilaisia olemisen ja tekemisen tapoja ja miten ne voidaan ottaa toisten kanssa huomioon.

Elli Maanpää: Varis, joka halusi olla satakieli (Mini, 2020)

Eläintarhassa asuva Varis haluaa kovasti muuttaa satakielten hulppeaan asumukseen, joten hän päättää opetella sataa eri kieltä. Samalla Varis tutustuu moniin uusiin eläintarhan eläimiin. Alkuperäinen haave ei tarinassa toteudu, mutta Varis saa tilalle jotain paljon parempaa.

Deborah Marcero: Purkissa (Kumma, 2021)

Leevin rakas ystävä Elvi muuttaa pois ja kaverukset valtaa suuri suru. Voiko ystävyyttä jatkaa kaukana toisesta? Miten uusia yhteisiä muistoja voisi kerätä?

Riitatilanteet

Julia Pöyhönen, Heidi Livingston ja Linnea Bellamine: Fanni ja kiukkuiset kaksoset (Kumma, 2022)

Mustajoutsenkaksosille Lennille ja Lillille tulee riitaa lähes joka asiasta ja tilanne uhkaa riistäytyä käsistä. Ystäviensä avulla molemmat pääsevät harjoittelemaan, kuinka kiukkua saa purettua turvallisesti ja miten välit saa korjattua.

Anne-Maria Kuusela ja Matias Teittinen: Puspus Pusukala tahtoo leikkiin (Mäkelä, 2018)

Ystävät viettävät päivää rannalla ja Puspus Pusukalakin tahtoisi mukaan leikkiin. Kala ei voi kuitenkaan osallistua maalla tapahtuviin leikkeihin ja se surettaa Puspusia kovasti, etenkin kun ystävät eivät aivan ymmärrä tilannetta. Löytyykö kaikille sopiva yhteinen leikki ja miten onnistuttaisiin ottamaan kaikki huomioon?

Barry Timms ja Sean Julian: Saanko anteeksi? (Mäkelä, 2020; suom. Raija Rintamäki)

Parhaat ystävykset Kurre ja Pöllö muuttavat yhteiseen kotiin, mutta kaikki ei menekään molempien mielen mukaan ja heille tulee kauhea riita. Anteeksipyyntöjä tarvitaan puolin ja toisin, mutta pelkkä ”anteeksi”-sanan sanominen ei riitä, jos sitä ei todella tarkoita.

Johanna Lestelä: Tuikun tärkeä tehtävä (Otava, 2019)

Päiväkodissa sattunut riidanpoikanen vaivaa Tuikkua. Tuikku yrittää päästää huolesta eroon moninaisin keinoin, ja lopulta pulmaan löytyy ratkaisukin: huolesta puhuminen ja anteeksipyyntö. Kirjassa käsitellään hienosti tunteiden työstämistä ja sovun rakentamista.

Tunteiden tunnistaminen

Julia Pöyhönen, Heidi Livingston ja Linnea Bellamine: Fanni ja ihmeellinen tunnelämpömittari (Kumma, 2019)

Fanni ja ystävät löytävät niityltä kukkaistutuksen, joka kukkii kauniisti vain tunnelämpömittarin ollessa vihreällä. Lähistön erilaiset riitatilanteet ovat saaneet mittarin uhkaavasti punaiselle ja ystävysten tulee selvittää, kuinka hankalat tilanteet saadaan ratkaistua.

Julia Pöyhönen, Heidi Livingston ja Linnea Bellamine: Fanni ja suuri tunnemöykky (Kumma, 2019)

Fannin valtaa jännittävässä tilanteessa suuri tunnemöykky, jota hän ei osaa nimetä. Äiti ohjaa Fannin tarkkailemaan muita ja havainnoimaan, miten tunteita on kaikkialla ja kuinka niiden tunnistamista ja nimeämistä voi harjoitella.

Ninka Reittu: Sinä olet superrakas (Otava, 2017)

Iso ja pieni seikkailevat arkisissa askareissa ja pohtivat rakkautta, erityisesti lapsen ja vanhemman välillä. Kirjassa huomataankin, että rakkaus ei lopu tai katoa vaikka välillä riidellään tai ollaan erossa.

Ninka Reittu: Silloin kun on superolo (Otava, 2019)

Pienen ja ison päiviin mahtuu monenlaisia tunteita: toiset päivät ovat täynnä hymyä ja kivoja juttuja, toisina päivinä kiukuttaa. Kurjatkin päivät voivat silti kääntyä paremmiksi ja hymyn voimaa ei tule aliarvioida.

Byron Katie ja Hans Wilhelm: Onko se totta, Pikku-Tiikeri? : neljä kysymystä, jotka saavat sinut hymyilemään jälleen (Viisas Elämä, 2016; suom. Jenni Vehkaluoto)

Tiikerinpennun maailma on romahtamassa isojen tunteiden painon alla. Ystävällinen kilpikonna auttaa Tiikeriä kyselemällä tältä neljä kysymystä, jotka saavat Tiikerin taas paremmalle tuulelle. Kirjassa pohditaan, miten omia tunteita voi lempeästi pohtia ja päästää niistä myös irti.

Felicity Brooks, Frankie Allen ja Mar Ferrero: Monen sortin tunteet (Lasten Keskus, 2020; suom. Tuuli-Maaria Rauta)

Tietokirjamaisessa kuvakirjassa käsitellään erilaisia tunteita ja niiden käsittelyä. Kirjassa on myös  kysymyksiä ja tehtäviä, joiden avulla voi pohtia ja käsitellä erilaisia tunteita ja niiden kanssa toimimista.

Nolot tilanteet ja pettymykset

Anne-Maria Kuusela ja Matias Teittinen: Siro Saparon iso moka (Mäkelä, 2019)

Siro Saparo tekee Ympyräisten avaruusmatkalla ison mokan innostuessaan hieman liikaa. Miten mokan voi korjata ja miten harmituksen tunteesta voisi päästä yli?

Helmi Kekkonen ja Aino Louhi: Nurinkurin Anna (S&S, 2019)

Anna odottaa valtavasti syntymäpäiviään, mutta asiat alkavat mennä mönkään heti aamusta. Pettymykset seuraavat toisiaan, mutta onneksi harmi muuttuu lopulta nauruksi ja sovinto löydetään. Kirjassa käsitellään tunteiden lisäksi myös ystävyyssuhteiden kiemuroita.

Kiukku ja muita haastavia tunteita

Sinituuli Viljanen: Pippa Pippuri ja keltainen mekko (Pippurinen kustannus, 2019)

Pippaa kiukuttaa, sillä hänen suosikkimekkonsa on likainen ja mikään muu vaate ei kerta kaikkiaan kelpaa. Onneksi Pippa voi kiukustuessaan matkustaa omaan satumaahansa, jossa pulma kuin pulma ratkeaa pienellä pohdinnalla.

Pauliina Vanhatalo & Anna Emilia Laitinen: Nipistäjä-Kerttu (S&S, 2019)

Kun Kerttu kokee jäävänsä huomiotta, hän nipistää muita terävillä kynsillään. Kynnet leikataan Kertun harmiksi, mutta onneksi äidille lopulta selviää Kertun nipistelyn syy ja mikä siihen auttaisi. Kirjassa käsitellään ihmisten sisäisiä maailmoja ja tarvetta tulla huomatuksi omana itsenään.

Miikka Pörsti ja Anne Vasko: Gorilla (S&S, 2020)

Einon tunteet ovat niin suuria, että Eino menee jatkuvasti palasiksi. Onneksi ystävän avulla Eino alkaa ymmärtää, että palasiksi meneminen ei ole niin kauheaa, ainakaan jos vierellä on ystävä. Kun omien tunteiden kanssa pääsee sinuiksi, on helpompi katsoa lempeämmin myös muita.

Lisää vinkkejä?

Lisävinkkejä tunnetaitoja ja ystävyyttä käsittelevistä kirjoista löydät Helmet-kirjastojen Satu-diplomin Tunteet ja kaveritaidot -valikoimasta.

Teksti ja kirjavinkkien valinta: Linnea Peurakoski, Espoon kaupunginkirjasto