Uudenlaista kesälukemista - tutustu e-kirjaan!

Oletko jo kokeillut e-kirjaa eli sähkökirjaa? E-kirja on ihan paperikirjan näköinen kirja, jota voit lukea puhelimen tai tietokoneen näytöltä. E-äänikirja on kuunneltava e-kirja. E-kirjan saat lainattua netin kautta jos kirjastoon on pitkä matka – vaikka kesälomareissulta käsin! Tarvitset vain Helmet-kirjastokorttisi numeron, pin-koodin ja laitteen, jolla voit lukea tai kuunnella e-kirjaa. Älypuhelin tai tabletti käy hyvin. Kannattaa ladata laitteelle Ellibs-sovellus omasta sovelluskaupasta. Voit lukea tai kuunnella e-kirjoja suoraan selaimessa tai Ellibs-sovelluksessa. Voit myös ladata e-kirjan omalle laitteelle vaikka lentomatkan ajaksi, tällöin voit lukea tai kuunnella kirjaa ilman internet-yhteyttä. 

Ellibs-e-kirjapalvelu 

Pääset tutkimaan kirjaston e-kirjavalikoimaa Ellibsin sivuilla. Valitse ylhäältä valikosta kohdeyleisö: lapsille. Voit valita ylävalikosta myös kirjojen saatavuuden: saatavilla heti tai varattavissa. Sovelluksessa valikko on hieman erilainen. Voit hakea myös Ellibsin hakutoiminnolla tiettyä kirjaa, vaikkapa alempana esiteltyjä kirjoja. 

Jos kirja on saatavilla, pääset lukemaan tai kuuntelemaan sitä heti klikkaamalla lue selaimessa -painiketta. Tämän jälkeen sinua pyydetään kirjautumaan sisään kirjastokortin numerolla ja pin-koodilla.

Jos haluamasi kirja ei ole heti saatavilla, kannattaa tehdä kirjaan varaus. Varauspainikkeen vieressä näkyy päivä, milloin kirja on luettavissa. Saat myös sähköposti-ilmoituksen kun kirjan laina-aika alkaa. E-kirjan laina-aika on yleensä kaksi viikkoa. Toisin kuin kirjaston paperikirjoja, e-kirjaa ei tarvitse muistaa palauttaa, sillä se palautuu itsestään! Voit toki halutessasi palauttaa kirjan jo aiemminkin. Tarkemmat ohjeet Ellibsin käyttöön löydät ohjesivulta. Jos Ellibsin käyttö ei onnistu, kysy neuvoa vanhemmilta tai kirjastosta.  

Ohjeet Ellibsin käyttöön  

Tässä muutamia vinkkejä kesälomalukemiseksi: 

Siri Kolu: Me Rosvolat 

Vilja on matkalla kesälomalle, kun hänet ryöstetään. Pian selviää, että ryöstö olikin vahinko. Rosvoloiden maantierosvoperhe ryöstelee oikeastaan vain tarpeellisia asioita, kuten karkkeja, matkalukemista ja pelikortteja (sillä vanhasta pakasta on patakasi hukkunut). Vilja tempautuu mukaan rosvoperheen huimiin kesäseikkailuihin. Lue tämä, jos haluat tietää, mitä rosvojen kesäpäivillä tapahtuu ja millaisen irtokarkkirikoksen Vilja suunnittelee! Rosvoloiden seikkailuista voit lukea myös kirjan monista jatko-osista. 

Jari Mäkipää: Masi Tulppa - Pääsy kielletty! ja Masi Tulppa - Rooli päällä

Masi Tulpalla on täydelliset kesälomasuunnitelmat: hän aikoo pelata läpi pleikkapeli Samu Rain, piirtää omaa sarjakuvaansa ja katsoa elokuvia ja tv-sarjoja.  Ruokahuoltokin on varmistettu, Masin huoneessa on jääkaappi täynnä einespitsoja ja oma mikro. Huoneen oveen on asennettu itsetehty lukko. Mikä voisi mennä pieleen? Naapureiden ja kasvatusguru Vihtori Hiilenpään painostuksesta Masin vanhemmat keksivät, että Masi tarvitsee lapsenvahdin.  Masin täytyy äkkiä keksiä keino päästä eroon lastenvahdeista ja naapurin ärsyttävästä Pellervo-pojasta tai muuten täydellinen kesäloma on pilalla.  

Kirjan jatko-osassa Masi luulee pääsevänsä koodausleirille, mutta joutuukin opiskelemaan ilmaisutaitoa. Voit lukea kirjan, vaikka et olisikaan lukenut ensimmäistä osaa. Molemmat kirjat ovat saatavilla myös e-äänikirjoina.  

Jukka-Pekka Palviainen: Allu ja salainen ihailija 

Allu muuttaa perheensä kanssa vanhalle rautatieasemalle. Kuulemma asemapäällikön vanhassa toimistossa kummittelee ja asia vaatii tarkempia tutkimuksia. Samaan aikaan Allu alkaa saada viestejä salaiselta ihailijalta: niitä löytyy kahvilassa Allun syömästä muffinsista, telttaretkellä teltan ovesta ja oikeastaan ihan kaikkialta minne Allu menee. Kuka viestejä oikein lähettelee ja mitä outoa vanhassa asemarakennuksessa tapahtuu? Kirjassa kohtaat myös kissanpentuja ja omasta junastaan myöhästyvän konduktöörin. 

Voit kuunnella kirjan myös e-äänikirjana. Jos haluat lukea lisää Allun ja Aapon seikkailuista, voit lainata myös Allu-sarjan seuraavat osat. 

Riina ja Sami Kaarla: Täältä tullaan lemmikit! 

Millainen koira sopisi ensimmäiseksi koiraksi? Mitä tehdä kun kissanpennun maha on sekaisin? Kuka ulkoiluttaisi vanhan rouva Frangin villakoiraa? Miten auttaa emostaan eksynyt oravanpoikanen takaisin pesään? Näihin kaikkiin kysymyksiin löydät vastaukset lemmikkiagenttien Kati-E:n ja Ti-botin matkassa. Kati-E on neuvokas tyttö, joka on itse rakentanut ja koodannut eläinten kieltä puhuvan robotti Ti-botin. Yhdessä he auttavat naapurustoa kaikenlaisissa lemmikkipulmissa. Pet agents on hauska ja mukaansatempaava seikkailu! Kirja sopii kaikille eläinten ystäville. Huom! Tämä kirja on saatavilla vain kuunneltavana e-äänikirjana. 

Kuva: Patricia Prudente / Unsplash