Helmetin kova musiikkipodcast. Jakso 8: Fanitus

Helmetin kova musiikkipodcast on Vantaan kaupunginkirjaston kesäsarja, jonka kymmenessä jaksossa käsitellään musiikkia ja siihen liittyviä ilmiöitä. Jaksot julkaistaan aina tiistaisin viikoilla 23-32. Podcastin juontajana toimii Tikkurilan kirjaston Marjo Mannila.

Jakso 8: Fanitus kuunneltavissa Soundcloudissa.

Kahdeksannessa jaksossa aiheena on fanit ja fanittaminen. Monella muusikolla/bändillä on omat faniporukat, joilla on yhteinen nimi (Lagy Gagalla little monsterit, Slipknotilla Maggotsit, Grateful Deadilla Deadheadit jne.). Fanittaminen on intensiivistä, aktiivista toimintaa. Organisoidumpaa fanitoimintaa löytyy esimerkiksi Kiss Armystä, tuotteistamisen mestareina Kiss osaa rahastaa myös tätä toimintaa.

Faniudessa ja erityisesti erilaisten fanien käsittelyssä mediassa on myös seksistisiä piirteitä. Fanityttöjä vähätellään, eikä heitä ajatella kriittisinä musiikin kuluttajina. Heidän ajatellaan olevan ainoastaan emotionaalisesti kiintyneitä bändien jäseniin, musiikki on sivuseikka. 60-luvulta muistetaan Beatles-mania, jonka ainoaksi parannuskeinoksi ajateltiin ikääntyminen ja fanien seestyminen kunniallisiksi kotiäideiksi.

Marjo tarkastelee myös omaa fanihistoriaansa, joka alkoi 90-luvulla Backstreet Boysista ja Spice Girlsistä ja koukkasi Marilyn Mansonin kautta Turbonegroon ja sen faniyhteisöön Turbojugendiin.

Katso myös Yve Blaken Ted Talk fanitytöistä. Video on englanninkielinen.