Helmetin vinyyliuutuuksia joulukuussa 2017

Kirjastosta löytyy uusia, mielenkiintoisia musiikkiäänitteitä myös muissa formaateissa kuin CD-levyinä. Tähän juttusarjaan valitsemme Helmet-kokoelmasta säännöllisesti huomionarvoisia julkaisuja, jotka ovat saatavana ainoastaan vinyylinä tai kasettina. Tallenteen nimestä pääset varaamaan sen.

ANTTI TOLVI: Pianoketo

ANTTI TOLVI: Taikuri Tali

Kemiönsaaressa asuva Antti Tolvi on ollut mukana todella monessa kokeellisen musiikin kokoonpanossa. Pitkältä listalta löytyvät mm. Rauhan Orkesteri, Lau Nau, Basamahas, Lauhkeat Lampaat, DXXXA D & Nukkehallitus, Kiila, Keijut, Päivänsäde ja Avarus. Nämä kaksi vinyylijulkaisua edustavat Tolvin tuotannossa kahta ääripäätä. Ikuisuus-levymerkin vuonna 2014 julkaisema, digitaalisissa sademetsätunnelmissa sirkuttava ja pulppuileva Taikuri Tali edustaa Tolvin leikkisämpää ja hyperaktiivista puolta. Fonalin julkaisema massiivinen tupla-lp Pianoketo puolestaan sisältää meditatiivista pianomusiikkia. Pianokedon musiikki on taltioitu Tolvin korviin kiinnitetyillä mikrofoneilla. Näin soittajan pään liikkeet luovat eräänlaisen luonnollisen flanger-efektin.

O SAMULI A: Field Trip

Samuli Alapuranen eli O Samuli A tunnetaan ehkä parhaiten sleng teng -rytmiä ja Mikropuhe-puhesyntetisaattoria nerokkaasti hyödyntävästä hittibiisistään "Ei vittu kytät". Alapuranen muodostaa myös legendaarisen Finntengs Sound Systemin yhdessä Teemu Korpipään kanssa. Alapurasen omalla Pelle Sensibile -levymerkillään julkaisema Field Trip on O Samuli A:n ensimmäinen täyspitkä albumi. Edellämainitun "Ei vittu kytät"-kappaleen lisäksi albumi sisältää riemastuttavasti pörisevää chiptune-soundia sekä ajoittain ambientimpiakin äänimaisemia.

NUSLUX: XL Suns

Nuslux-nimellä tehdyn soolotuotannon lisäksi Roope Eronen on soittanut mm. yhtyeissä Maniacs Dream, Pylon ja Avarus. Eronen on myös tuottelias sarjakuvataiteilija. Lisäksi hän pyörittää Lal Lal Lal -levymerkkiä, jonka katalogi sisältää jo lähes sata julkaisua. Nusluxin lukuisiin kasettijulkaisuihin verrattuna XL Suns on jollain tapaa mietiskelevämpi ja tavallaan myös harmonisempi kokonaisuus. Mitenkään korostetun vakavaa tämänkään levyn musiikki ei kuitenkaan ole, Eroselle tyypillinen leikkimielisyys vain ilmenee hienovaraisemmalla tavalla.

ATOM MOUTH GIMLIES: Music on quills

ATOM MOUTH GIMLIES / LÖRSSON 7"

Atom Mouth Gimlies herättää keikoillaan kuulijassa jonkinlaisen epäuskoisen mutta pohjimmiltaan erittäin onnellisen virnistyksen. Ollaan rockmusiikin kuumassa ytimessä, kun basisti takoo lattian rajassa roikkuvaa soitintaan raivopäisesti, rumpalin komppi kääntyilee akselinsa ympäri vapautuneesti ja kaikuefektin läpi huutolaulava kitaristi vyöryttää ilmoille eleetöntä ja jääräpäistä säröriffivallia. Music on quills -pitkäsoiton ovat julkaissut yhteistyönä yhtyeen oma Jumatsuga-levymerkki, Urealis-Tuotanto ja Gafoni. Viimeksimainittua pyörittää yksi kotimaisen nykyundergroundin legendaarisimmista rienaajista, Lörsson. AMG ja Lörsson ovat tehneet yhteistyötä myös vuonna 2014 julkaistun split-7":n muodossa.

KUUPUU: Sisar

HERTTA LUSSU ÄSSÄ: Hertta Lussu Ässä

Jonna Karanka on tehnyt Kuupuu-nimellä musiikkia jo noin viisitoista vuotta. Japanilaisen Em-levymerkin vuonna 2013 julkaisema "Sisar" on yleissoundiltaan elektronisempi kuin Kuupuun varhaiset omakustanneäänitteet. Tällä levyllä kirkkaat digitaaliset rytmit sekoittuvat saumattomasti kasettien suhinaan, muokattuun ihmisääneen ja akustisten instrumenttien sointiin. Karankan muita projekteja ovat mm. noiserocktrio Olimpia Splendid, riemastuttava performanssiryhmä Kukkiva Poliisi sekä IAX Laura Naukkarisen (Lau Nau) ja Marja Johanssonin (Tsembla) kanssa. Hertta Lussu Ässä -nimen takaa löytyy puolestaan Karankan ja Naukkarisen lisäksi Merja Kokkonen (Islaja). Tämän kolmikon toistaiseksi ainoan albumin julkaisi yhdysvaltalainen De Stijl vuonna 2011.

Teksti: Arttu Partinen

Kuva: Kirjasto 10

Sarjan aiemmat osat:

Helmetin vinyyliuutuuksia lokakuussa 2017

Helmetin vinyyliuutuuksia elokuussa 2017

Helmetin vinyyliuutuuksia kesäkuussa 2017

Helmetin vinyyliuutuuksia huhtikuussa 2017

Helmetin vinyyli- ja kasettiuutuuksia maaliskuussa 2017

Helmetin vinyyli- ja kasettiuutuuksia helmikuussa 2017

Helmetin vinyyli- ja kasettiuutuuksia tammikuussa 2017

Helmetin vinyyliuutuuksia joulukuussa 2016

Helmetin vinyyliuutuuksia marraskuussa 2016

Helmetin vinyyliuutuuksia lokakuussa 2016