Musiikkivinkkejä osa 6

Musiikkivinkkejä-artikkelisarjassa esittelemme Helmetin kokoelmista löytyviä mielenkiintoisia äänilevyjä julkaisuajankohdasta, -formaatista ja tyylilajista riippumatta. 

Aiemmat osat: Osa 1, Osa 2, Osa 3, Osa 4, Osa 5

Crooklyn Dub Consortium: Certified dope, vol. 1 & vol. 2 & vol. 3 

Pakollinen kokoelmasarja kaikille huuruisen päännyökyttelymusan ystäville! Kokoelman nimestä löytyvä ”dub” sana antaa suuntaa, muttei kuitenkaan todellakaan kerro kaikkea näiden kokoelmien sisältämästä tavarasta. Bassotaajuuksia ja bassolinjoja kyllä löytyy, kuten myös kaikuisia äänimaisemia, mutta harvat näistä kappaleista silti kuulostavat ainakaan Jamaikalla valmistetulta dubilta. Meininki on huomattavasti synkempää, enemmän sämplepohjaista ja 90-luvun hiphopin estetiikkakaan ei ole näistä kaukana. Väkivaltaisen 1990-luvun lama-New Yorkin harmaan meiningin voi kuulla näissä hyvin.

Kalifornia-Keke : 2011-2013 (LP)

Keke on mm. Jesse sekä Niko ja Tapsa -ryhmissä vaikuttanut muusikko, tuottaja ja räppäri. Tälle vuonna 2013 julkaistulle kokoelmalle on koottu Keken rakastetuimpia biittejä, joita hän on tehnyt mm. Ruger Hauerille sekä Keskenille. Levyn äänimaisema on elektronisempaan tuotantoon kallellaan ja mielikuvat vievät elektronisen funkin ja skweeen suuntaan. Skweee = alun perin pohjoismainen, minimalistisen ja synteettisen rytmimusiikin tyylilaji. Tästä spesiaali seuraavalla kerralla, huom!

Juhani : Häkälöylyt 

Jo 1990-luvulla räpin parissa aloittanut ja 2000-luvulla tunnetummaksi tullut Juhani on tunnettu lähinnä omantakeisesta ja sympaattisesta räppäyksestään. Levykauppiaan poikana hänellä on kuitenkin myös ollut varmaan muita parempi mahdollisuus päästä vinyyliaarteiden äärelle tekemään löytöjä joita ei voi olla käyttämättä biittien materiaalina. Juhani onkin ilmeisesti tuottanut kaikki omien levyjensä biitit. Tässä on kuitenkin vuonna 2008 ilmestynyt levy jolla Juhani päästää tämän puolen itsestään täysin irti ja toteuttaa kuin ohimennen yhden sämplepohjaisen hiphopin klassikoista.

Styge Recordings : Analogue Structures 001-003 

Kotimaisen hiphopin sumuisemman laidan fiilistelijöiden kannattaa ottaa huomioon myös kirjaston kokoelmista löytyvä loistava Styge Recordings -kokoelma joka sisältää tämän nyt jo (ilmeisesti?) toimintansa lopettaneen levy-yhtiön kolme ensimmäistä julkaisua: Antti Szurawitzkin ”Äänitearkisto” (2003), Kaliyuga Pron ”Mystic perspectives” (2005) ja Mode Selectorin ”Distant sounds” (2005). Mietteliäitä ja jazzahtavia biittejä, jotka edelleenkin kuulostavat häiritsevän hyvältä enkä ainakaan itse todellakaan kaipaa näihin mitään räppäystä päälle. Mikäli nämä kappaleet miellyttävät, niin levy-yhtiöpomo Antti Szurawitzkin ”Myöntömuoto” -levy löytyy valikoimistamme ja on suositusten arvoinen!

Ponytail : Löllötimantti 

Seikkailullisten ja mahtavasti nykivien biittien suomalainen taituri, Ponytail on mainittava myös tässä yhteydessä. Hän on tuttu mm. suht samanlaista tavaraa aikoinaan tehneestä Dubbing Mixers -bändistä. Homman nimi on, että melkeinpä tuhlaillen loihditaan ilmoille todella sairaita biittejä jotka tulevat ja menevät tässä yhteen miksatussa sekametelisopassa joka kuitenkin on täysin eheä ja looginen kuunneltuna yhtenä pötkönä. Biitit tulevat esiin vaikka läpi harmaan kiven ja kaikkea reunustaa kaunis ”tuhnuisuus”. Yksi lempilevyjäni!

Teksti ja kuva: Toni Korpi