Helsingin kaupunginkirjasto osallistuu Mediataitoviikkoon 2022 streamein ja mediatuokioin

Mediataitoviikko järjestetään 7.–13.2.2022. Mediataitoviikko on kansallinen mediakasvatuksen teemaviikko.

Mediataitoviikon tavoitteena on kehittää lasten, nuorten ja aikuisten mediataitoja sekä vahvistaa aikuisten valmiuksia mediakasvatukseen. Mediataitoviikkoa koordinoi Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI.

Tänä vuonna Helsingin kaupunginkirjasto on mukana kahdella media-aiheisella suoralähetyksellä, joissa ruoditaan oppimispelejä ja disinformaatiota rennolla otteella keskustellen. Lisäksi kirjastoissa ympäri kaupunkia järjestetään mediatuokioita päiväkotiryhmille koronaturvallisuus huomioiden.

8.2. klo 10: Disinformaatio

Tuskin kukaan uskoo varauksetta kaikkeen netissä näkemäänsä. Aina ei kuitenkaan ole helppoa tunnistaa, mikä tieto on luotettavaa ja mikä taas hölynpölyä. Kehittäjä-koordinaattori Heikki Marjomaa ja erikoiskirjastonhoitaja Hanne Korpelainen keskustelevat disinformaation eri muodoista ja antavat vinkkejä, miten sen voi tunnistaa. Apuna Heikki ja Hanne käyttävät seppo.io-alustalle luotua disinformaatio-aiheista peliä. Suora lähetys Helmet-kirjaston YouTube -kanavalla.

9.2. klo 10: Oppimispelit testissä

Pelit ovat nykyään hyvin olennainen media. Niitä käytetään myös uusien taitojen opetteluun. Oppimiseen tähtäävissä peleissä on kuitenkin suuria eroja sekä pelattavuudessa, visuaalisuudessa että sisällöissä. Tätä lähetystä varten me kirjastolaiset tuomme muiden ihmeteltäväksi ja kokeiltavaksi muutaman löytämämme opettavaisen pelin. Luvassa on siis keskustelua peleistä ja oppimisesta porukalla pelaten. Paneelissa kehittäjä-koordinaattori Heikki Marjomaa, kirjastonhoitaja Jussi Nevalainen sekä pedagogiset informaatikot Riikka Leskinen ja Eeva Rita-Kasari. Suora lähetys Helmet-kirjaston YouTube -kanavalla.

7.–11.2. Mediatuokioita päiväkotiryhmille järjestetään koronatilanteen salliessa kirjastoissa eri puolilla Helsinkiä: Etelä-Haagassa, Itäkeskuksessa, Kannelmäessä, Kontulassa, Oodissa, Paloheinässä, Töölössä sekä Viikissä. Tuokioissa tarinat ja kirjat yhdistetään mediaelementteihin ja samalla tutustutaan esimerkiksi koodaamiseen sekä erilaisiin mediasovelluksiin. Ryhmät voivat varata mediatuokioita Kultus.fi-sivustolta. Tuokiot pidetään voimassa olevat pandemiarajoitukset huomioiden. Tilanteen muuttuessa niitä saatetaan joutua perumaan.

7.–27.2. Vuoniityn ja Hiidenkiven koulujen medialinjojen oppilaiden mediataidetta keskustakirjasto Oodin 1. kerroksen projisiopinnoilla. Keskustakirjaston seiniä elävöittävät yläkouluikäisten oppilaiden tekemät animaatiot, mediataideteokset ja digitarinat. helmet.fi/oodi

https://www.mediataitoviikko.fi/