Lasten ja nuorten digikokoelma avattiin kesällä – kustantajat lähteneet innolla mukaan lukutalkoisiin

Heinäkuussa avattu lasten ja nuorten valtakunnallinen digikokoelma on saanut kustantajat liikkeelle: kokoelma käynnistyi miltei sadan e- ja äänikirjan laajuisena, mutta sitä on edellytykset kasvattaa jopa useaan tuhanteen kustantajien uusien sopimusten ansiosta. Lasten ja nuorten kokoelma tuo digiaineiston nyt ensimmäistä kertaa kaikkien perheiden ja koulujen ulottuville koko Suomessa ja mahdollistaa sähköisten aineistojen aikaisempaa helpomman käytön sekä löydettävyyden.

Tähän saakka lasten ja nuorten ääni- ja e-kirjojen tarjonta kirjastoissa on ollut niukkaa, aineistot ovat olleet pirstoutuneina eri palveluissa ja tarjonta on vaihdellut eri kirjastojen välillä reippaastikin. Siksi heinäkuussa avattiin valtakunnallinen lasten ja nuorten digikokoelma, joka sisältää lasten ja nuorten suomen- ja ruotsinkielisen e- ja äänikirjallisuuden yhdellä alustalla. Hanke on kaksivuotinen, ja sen on rahoittanut opetus- ja kulttuuriministeriö.

Digikokoelma avattiin lasten- ja nuorten kirjallisuuteen erikoistuneiden kirjastoammattilaisten valitsemalla peruskokoelmalla, joka muodostui 95 lasten ja nuorten suomen- ja ruotsinkielisestä e- ja äänikirjanimikkeestä. Kesän aikana kustantajat ovat lähteneet innokkaasti mukaan hankkeeseen, ja kirjastoilla on edellytykset laajentaa kokoelmaa jopa useaan tuhanteen nimikkeeseen. Silloin se kattaisi jo yli 60 % kaikista kuluttajille suunnatuista nimikkeistä. Sekä uudet että tutut kustantajat ovat asettaneet digikirjojaan kirjastojen ostettavaksi kokoelmaa varten.

Lasten ja nuorten kirjoihin erikoistunut Kustannus-Mäkelä on yksi niistä, joka on tehnyt sopimuksen nimikkeiden lisäämisestä digikokoelmaan. 

”Olemme yksi suurimmista lastenkirjakustantamoista Suomessa ja meidät tunnetaan hyvin painetuista kirjoistamme, joten koemme tärkeäksi, että nimikkeitämme on saatavilla myös digitaalisesti”, kertoo Kustannus-Mäkelän toimitusjohtaja Atso Mäkelä.

”Liian moni lapsi ja nuori lukee liian vähän, ja me pyrimme houkuttelemaan heitä kirjojen pariin laadukkailla ja helppolukuisilla kirjoillamme. Digikokoelmaan mukaan liittyminen on luonnollista jatkumoa tälle työlle”, Mäkelä jatkaa.

Digikokoelmasta myös lainattu ahkerasti

Erityisesti äänikirjojen kuuntelijat ovat löytäneet uuden palvelun kiitettävästi: 20 lainatuimmasta kirjasta peräti 17 on äänikirjoja. Aktiivisimmat lainaajat löytyvät Pirkanmaan Piki-kirjastosta, Kanta-Hämeen Vanamo-kirjastoista sekä Päijät-Hämeen Lastu-kirjastosta. 

”On ilahduttavaa huomata, että digikokoelma on löytänyt yleisönsä. Tavoitteemme onkin kohdata lapset ja nuoret heille luontevassa ympäristössä ja tuoda digikirjallisuus osaksi heidän arkeaan”, sanoo suunnittelija Marja Hjelt Yleisten kirjastojen konsortiosta.

Sisältöjä voi hakea oman kirjaston Ellibs-palvelun kautta, joka toimii älypuhelimilla, tableteilla ja tietokoneilla. Android-, Huawei- ja iOS-laitteisiin voi maksutta ladata Ellibs-sovelluksen. Aineisto on selattavissa, lainattavissa, varattavissa ja ladattavissa myös Ellibsin verkkokirjastossa osoitteessa https://www.ellibslibrary.com/collection. Molemmissa tapauksissa kokoelmaan kirjaudutaan ja nimikkeet lainataan tai varataan kunkin kirjaston paikallisella kirjastokortilla.

Tutustu lasten ja nuorten digikokoelmaan osoitteessa https://www.ellibslibrary.com/collection.
 


Lainatuimmat e- ja äänikirjat Lasten ja nuorten digikokoelmassa 9.7.–9.8.2021:

          NIMI                                                FORMAATTI   LAINAUSMÄÄRÄ                                          
1.    Yökoulu ja kadonnut opettaja    MP3    308
2.    Nellyn uudet kuviot: IceLove 1    MP3    281
3.    Lätkä-Lauri ja räpylän henki    MP3    258
4.    Paten jalkapallokirja    MP3    251
5.    Kadonnut kenttä. Pet Agents 3    MP3    246
6.    Ella ja kaverit vihdoin kolmannella    EPUB    236
7.    Keskiyön jengi    MP3    235
8.    Allu ja outo Uolevi    MP3    233
9.    Kepler62 Uusi maailma: Gaia    MP3    226
10.    Agnes ja unien avain    MP3    224
11.    Kymnaasi    MP3    224
12.    Kauhukännykkä    MP3    209
13.    Mia ja valkoinen leijona    EPUB    196
14.    Myrskynsilmä    MP3    194
15.    Julia ja Pehmoeläinten Maailmanneuvosto    MP3    192
16.    Kesämyrsky    MP3    190
17.    Sammakkoprinsessa    MP3    161
18.    Tuhatkuolevan kirous    MP3    160
19.    Risto Räppääjä ja ujo Elmeri    MP3    146
20.    Isämies ja räjähtävä kakka    EPUB    141
 
Kuva: Helsingin kaupunki - Ants Vahter