Kirja-aktivisti Kalenterikarju lukee elääkseen

Huhtikuussa esitellään Helmet-kirjaston e-aineistoja Kalenterikarjun Instagram-tilillä. Luvassa on kelavideoita ja stooreja, joissa kerrotaan Helmet e-kirjaston tarjoamista palveluista: e-kirjoista ja e-äänikirjoista, e-lehdistä, verkkokursseista ja musiikkipalveluista.

”Lukeminen on kivaa, ja se tuottaa mielihyvää.” Näin toteaa 33-vuotias Mikko Toiviainen, joka on tuottanut Kalenterikarju-nimimerkillä sosiaaliseen mediaan erilaisia kirjasisältöjä lähes kymmenen vuoden ajan.

Mikko kasvoi kirjahyllyjen keskellä, joten ei ole mikään ihme, että myös hänen kotikirjastossaan on peräti 1000 nidettä. Kirjoja hänelle luettiin jo ennen kuin hän itse oppi lukemaan. Kuusivuotiaana hankittu kirjastokortti oli kovassa käytössä, ja lapsena lukuintoa lietsoi kiinnostavia kirjoja vinkannut lähikirjaston kirjastovirkailija.

Nykyäänkin Mikko käy viikoittain kirjastossa yhdessä lapsensa kanssa lainaamassa muun muassa kuvakirjoja, joita he lukevat joka päivä. Kirjastosta on tullut lainattua myös ulko- ja lautapelejä sekä rekvisiittaa työprojekteihin, viimeksi kannel. Mikko lukee mielellään kotimaista ja käännettyä nykykirjallisuutta ja varsinkin naisten kirjoittamia kirjoja. Anopin kanssa hän fanittaa muun muassa Ulla-Lena Lundbergin tuotantoa. Lisäksi hän lukee fantasiaa, scifiä, kauhua ja sarjakuvia.

Mikko on ehtinyt toimia monissa kirjoihin ja kirjallisuuteen liittyvissä projekteissa ja työtehtävissä. Yrittäjänä lukeminen on kirjaimellisesti hänen elinkeinonsa, sillä Mikko on äänikirjanlukija, kirjailija, lasten- ja nuortenkirjallisuuden LANU!-festivaalin kuvaaja-leikkaaja ja myös usean lukemisaiheisen somekampanjan alullepanija (#pojatkinlukee, #lukukaaos).

Kalenterikarjuna hän tuottaa oivaltavan hauskoja kirja-aiheisia 15 sekunnin kelavideoita Instagram-tililleen, joka keskittyy kirjallisuuteen ja lukemiseen. Näkökulma on humoristinen, itseironinen ja lämpimän arkinen. Tavoitteena on lukemisen edistäminen sekä ilon ja hauskuuden lisääminen ihmisten arkeen. Riemastuttavat käsikirjoitukset, eläytyvä näytteleminen ja laadukas tuotanto ovat hänen kelavideoidensa tavaramerkki.

Huhtikuussa Kalenterikarju esittelee Instagram-tilillään Helmet-kirjaston tarjoamia e-aineistoja: e-kirjoja ja e-äänikirjoja sekä e-lehtiä, verkkokursseja ja musiikkipalveluita. Mikko poimi muutaman oman suosikkinsa Helmet e-kirjaston tarjonnasta:

  • E-lehdet, joista hän lukee säännöllisesti muun muassa Imagea, Trendiä, Tiede-lehteä, Suomen Kuvalehteä, Parnassoa ja Pelaajaa
     
  • Verkkokursseista Rockway-musiikkikoulun hengitys- ja äänenkäyttöharjoitukset, jotka ovat todella tärkeitä äänikirjanlukijalle ja puhetyöläiselle
     
  • OverDrive-palvelun englanninkieliset supersankarisarjakuvat, kuten esimerkiksi The Incredible Hulk, Guardians of the Galaxy: New Guard -sarja, Black Panther Saga ja Mike Mignolan luoma B.P.R.D.
     

Ota siis Kalenterikarjun Instagram-tili seurantaan ja inspiroidu hänen laillaan Helmet-kirjaston tarjoamista e-aineistoista.


Teksti: Virpi Kotro, Espoon kaupunginkirjasto

Kuva: Miikka Pirinen