Kirjamatka Venetsiaan

Venetsia on monien mielestä yksi maailman kauneimmista kaupungeista. Romantiikka, taide ja matkailu ovat olennainen osa kaupunkikulttuuria. Kanavat, gondolit ja historialliset rakennukset lumoavat satunnaisemmakin matkailijan.

Teksti on koostettu Vantaan yhteisen lukupiirin, Kirjamatkan osallistujien keskusteluista Lumon kirjastossa. 

Venetsian asukasmäärä voi olla pieni yllätys: kaupungissa asuu hieman alle 300 000 asukasta. Kaupungissa käy silti kova kuhina, sillä matkailijoita vierailee päivittäin useita kymmeniä tuhansia. Valtaosa asukkaiden toimeentulosta onkin liitettävissä matkailuun. Matkailulla on kuitenkin myös kääntöpuolensa ja viime aikoina osa venetsialaisista on ryhtynyt jopa kampanjoimaan matkailijamäärän rajoittamiseksi.

Donna Leon: Kuolema vieraalla maalla

Donna Leonin kirjoissa liikutaan maailmoissa, joissa oikeus ei aina toteudu. Rikollinen maailma on järjestäytynyt ja laajalti verkostoitunut mm. Oikeusjärjestelmään. Tämän tarinan lähtökohtana on kanaalista löytynyt ruumis ja samanaikainen taidevarkaus.  

W. G. Sebald: Huimaus

Winfred Georg Sebaldin kirjoja on luonnehdittu yhtäaikaisesti muun muassa sanoilla: surrealistista ja  esseemäistä proosaa tai matkakirjallisuutta. Huimaus on tälle tyylille uskollinen. Tarina vaikuttaa samanaikaisesti matkapäiväkirjalta ja unelta. Kirjaa voi kuvailla jokseenkin vaikeaksi, mutta siinä sen viehätys juuri onkin. Mestariteos. 

Joseph Brodsky: Veden peili 

Nobelin kirjallisuuspalkinnolla palkitun runoilijan talvinen, unelias ja verkkainen kirja. Venetsia on vahvasti mukana taiteen ja kauneuden kuvauksissa. Runollinen kieli tuo tarinaan syvyyttä ja sulavuutta.

Lue lisää 

Kaikki matkailuaiheiset vinkit

Teksti: Lasse Pekkarinen
Kuvat: Pixabay