Meröppna bibliotek

Ett meröppet bibliotek har ett system som gör att besökarna kan använda biblioteket på egen hand. Därför kan biblioteket användas också utanför de egentliga öppettiderna.

Då ingen personal är på plats övervakas rummen med hjälp av kameror och annan teknisk utrustning. I ett meröppet bibliotek kan du oftast låna, returnera, använda kunddatorer och läsa tidningar. Du kan också t.ex. arbeta eller hålla ett möte. Biblioteket har trådlöst nätverk. På bibliotekets egna nätsidor ser du när personal är på plats och när biblioteket är meröppet.

I Helsinki är Degerö, Hertonäs, Drumsö, Sveaborgs och Viks bibliotek meröppna. Personer under 15 år kan använda sig av de meröppna bibliotekens tjänster i Helsingfors tillsammans med sin vårdnadshavare.

I Esbo är Bastviks, Björnkärrs, Bredviks, Dalsviks, Gröndals, Gäddviks, Kalajärvi, Köklax, Nöykis, Otnäs och Storåkerns bibliotek meröppna.

I Vanda följer Kivistö och Västerkulla bibliotek, Hasselbackens och Points bibliotek samma principer.

Grankulla bibliotek är också meröppet.

Du kommer in i de här biblioteken med ditt eget bibliotekskort och PIN-kod. Vi informerar om nya meröppna bibliotek på Helmet.fi.

Användarregler för meröppetbiblioteken i Esbo (pdf)

Användarregler för meröppetbiblioteket i Grankulla (pdf)

Användarregler för meröppetbiblioteken i Helsingfors

Användarregler för meröppna bibliotek i Vanda

Det finns också bibliotek som har meröppet enligt andra principer. De har inte den tekniska utrustning som ett egentligt meröppet bibliotek kräver, men den lokala befolkningen kan ändå använda dem utanför den egentliga öppettiden med hjälp av andra arrangemang. Kottby bibliotek, som kan användas av lokala organisationer också då biblioteket är stängt, är exempel på den här typen av bibliotek.

Självbetjäning inom den normala öppettiden

Vissa bibliotek fungerar med självbetjäning under en del av den egentliga öppettiden. Då  är biblioteket öppet utan betjäning (personalen är på plats, men sköter andra uppgifter). Du kommer in som vanligt, biblioteket har inga system som kräver inloggning. Den här typen av självbetjäning förekommer oftast på vardagsmorgnar eller under veckoslut. Bl.a. Berghälls, Myrbacka och Dickursby bibliotek fungerar på detta sätt.