Biblioteket för vänner av konst och musik (4/5)

Fester på biblioteket

En väsentlig del av bibliotekets historia är festerna, och den viktigaste av dem är Konstens natt, som firas årligen i Helsingfors i augusti. Den första gången tillställningen ordnades besöktes biblioteket av ca 10 000 personer. Antalet måste beräknas, för besöksräknaren klarade inte den stora folkmängden, utan slutade fungera.

När Richardsgatans bibliotek ännu var huvudbibliotek ordnades lillajulsfester för hela personalen på biblioteket. Kutymen var den, att biträdande biblioteksdirektören Bo Carpelan höll välkomsttal. Festkommitteén tog emot festfolket, och en gång hade man lånat frackar från teatern och kommitteén klädde sig mangrant i frack.

Tillsammans med Kellariteatteri byggdes det en gång en spökprommenad. Projektet visade sig vara roligt men arbetsdrygt. Pengar för festerna kunde man samla in genom att ordna en loppis för personalen.

Modeuppvisningar och Nallar

Bibliotekstornet bildar en lämplig fond för modeuppvisningar. Det senast uppvisna kollektionerna är Pekka Kytöläs damkläder i linne och Anna Ruohonens vår- och sommarkollektion 2016.

Mjukisdjursövernattning med tillstånd för mjukisdjur att övernatta på biblioteket har visat sig vara mycket populärt. År 2015 övernattade ca 230 mjukisdjur på biblioteket.

På biblioteket ordnas det också regelbundet konserter.

Del 4/5