Vinterhälsning
En februarihälsning från ett snörikt Vasa!
Ni har säkert läst eller hört att Vasa var landets coronahuvudstad i oktober 2020. Lyckligtvis förbättrades situationen relativt snabbt och vi har kunnat ha biblioteket öppet hela tiden. Munskydden blev redan då en del av vår vardag tillsammans med social distansering och flaskor med handdesinfektionsmedel. Läsplatserna har vi tagit ur bruk men annars får våra låntagare komma in och själva botanisera bland hyllorna.
Början av 2021 har fört med sig rikligt med snö och kalla temperaturer. Snön har lockat till olika vinteraktiviteter utomhus. Här på stadsbiblioteket syns det bl.a. i att snöskorna och långfärdsskridskorna har fått långa reservationsköer.
Det är inte bara idrottsredskapen, som lockar våra låntagare. Hämthyllan för reservationer är stundvis helt fylld av böcker för antalet reservationer har skjutit i höjden.
Vilka böcker är det då som är populära här i Vasatrakten? Finlandssvenska böcker är alltid efterfrågade, t.ex. när Kjell Westö ger ut en bok är alla på hugget. Vasaborna håller också god koll på rikssvenska författare. Lokala författares böcker skapar alltid intresse och genererar långa reservationsköer.
Några av de österbottniska författarna, som läses mest i Vasa just nu är:
Ann-Luise Bertell: Heiman
Oravaisfödda Ann-Luise Bertell har inspirerats av sina egna släkthistorier till sin familjekrönika Heiman. Heiman (= hemman på dialekt) är en roman om rotlöshet, om att vara rädd och om vikten av att ha en plats att kalla hem. Heiman var nominerad till Finlandiapriset 2020 och Runebergspriset 2021. Boken finns även som e-bok och e-ljudbok. Ljudboken är inläst av henne själv.
Ulrika Hansson: Jaktlaget
Jaktlaget handlar om mänskliga relationer och hur de påverkas då den lilla österbottniska byn invaderas av måsar. Romanen var nominerad till Runebergspriset 2021.
Axel Åhman: Klein
Axel Åhman, känd från den populära humorgruppen KAJ, har debuterat som författare. Novellsamlingen Klein (= klen på dialekt) handlar om landsbygd och manlighet.
Nilla Kjellsdotter: I rättvisans blod
Det skrivs inte så många deckare i Österbotten och därför är I rättvisans blod ett välkommet tillskott. Kriminalkonstapel Mija Wadö utreder morden på två kvinnor i Oravais. Boken inleder deckarserien Morden i Österbotten och den finns även som e-ljudbok.
Stina Ekblad: Här brusar strömmen förbi
Skådespelerskan Stina Ekblad berättar i sin självbiografi om uppväxten i Solf och om vägen därifrån via Danmark till de stora scenerna i Sverige. Poesin är en viktig del av Stinas liv. Boken finns även som e-bok och e-ljudbok. Ljudboken är inläst av henne själv.
Här är tips på några böcker som handlar om Vasa:
Mikaela Nykvists romantrilogi Runsorserien tar avstamp i Vasa brand 1852 och går fram till missväxtåren på 1860-talet. De tre delarna är Rök i fjärran, Förändrad och bränd, Mellan is och aska. Alla tre finns även som e-bok och e-ljudbok.
Bomullsängeln av Susanna Alakoski är första delen av fyra i en romanserie om kvinnors liv och arbete under 1900-talet. Bomullsängeln handlar om pigan Hilda, som kommer till Vasa och får jobb på bomullsfabriken. I augusti 2021 utkommer andra delen i serien. Bomullsängeln finns även som e-bok och e-ljudbok.
En bok som vi ivrigt väntar på:
En bok som vi här på biblioteket i Vasa väntar speciellt mycket på är Lauri Luu ja riivattu lukukoira av Marko Hautala, Vasas egen Stephen King. Det är Markos första barnbok och den handlar om ett biblioteksbesök som inte riktigt går som det är tänkt. Inspirationen till illustrationerna kommer från två riktiga bibliotek. Miljöerna i biblioteket har drag av Richardsgatans bibliotek och källarscenerna är baserade på Vasa stadsbiblioteks magasin. Illustrationerna är gjorda av seriekonstnären Broci.
Hälsningar från Ulrika och Kristina, Vasa stadsbibliotek
Foto: U.Palo