I Viks nya bibliotek syns naturen överallt

Viks förnyade bibliotek öppnas för allmänheten den 1 oktober efter att ha renoverats i över ett år. Det förnyade biblioteket framhäver särskilt naturtemat.

Närheten till naturen syns på många sätt i Viks bibliotek. Den romerska trädgården, som är populär bland besökare och personal, har bevarats som en viloplats. Biblioteksrummet får liv av Kirsti Maulas fantastiska naturillustrationer. Naturen och vetenskapen syns i såväl inredningen som bibliotekets evenemang. På så sätt integreras biblioteket till en tätare del av det gröna Vik. 

Ta spåran till biblioteket, även sent på kvällen

Nu är det lättare än tidigare att komma till biblioteket, eftersom Viks bibliotek nu förutom dörren vid Viksbågen även har en andra ingång vid Ladugårdsbågen. När Spårjokern är klar kan man även ta sig till biblioteket med snabbspårvagnen.

Möjligheten att använda biblioteket utvidgas väsentligt, eftersom biblioteket kommer att vara meröppet för självbetjäning på kvällar och veckoslut. Med Helmet-bibliotekskortet kan man alltså använda biblioteket även när personalen inte är på plats. 

Biblioteket kommer att ha fler utrymmen för arbete tillsammans, möten, studier och spelande. Besökare i alla åldrar kan reservera de nya grupputrymmena på adressen varaamo.hel.fi. 

Speciellt är också att Helsingfors stadsbiblioteks Viks bibliotek och Helsingfors universitets Viks campusbibliotek verkar i samma öppna utrymme. 

Användarna medverkade i planeringen

Målet har varit att bygga ett modernt gemensamt bibliotek där alla trivs. Viks biblioteks besökare har också deltagit i planeringen av biblioteksutrymmena under vägens gång. De har till exempel kommit med idéer för namn på lokalerna, påverkat inredningen och gett olika slags utvecklingsidéer för biblioteksarbetet.

Besökarna önskar sig exempelvis spelkvällar och evenemang med högläsning av litteratur.

Viks Pop-up Bibliotek, som har betjänat under renoveringsåret, är öppet till slutet av september. Invigningsveckans program meddelas senare på Helmet-sidan för Viks bibliotek

Biblioteksrummet får liv av Kirsti Maulas fantastiska naturillustrationer.​ Foto: Helsingfors stad.